Garn och tvinning

Utöver ett tygs vävkonstruktion så är även dess garn och tvinning av stor betydelse för dess upplevda kvalitet, komfort och känsla. Garn benämns efter tjocklek, baserat på det brittiska Ne-systemet, vilket anger hur många 840 yard långa garntrådar det tar för att uppnå vikten 1 pund. Ett lägre tal indikerar alltså ett tjockare garn medan ett högre tal innebär ett finare garn.

Eftersom tunnare garn endast kan spinnas av de längsta bommullsfibrerna är tyger tillverkade av garn med ett högre Ne-tal generellt sett dyrare och av en mer delikat kvalité.

Shirtonomys urval garanterar ett bra resultat oavsett vilket tyg du väljer

Vi vill dock göra dig uppmärksam på att ett högt garntal inte nödvändigtvis behöver uppfattas som bättre av just dig. En delikatare garnkvalitet kan i vissa fall innebära att tyget skrynklar lättare, blir mer transparent och svårare att sköta. Dessutom spelar garnets kvalitet i kombination med tygets vävnad en avgörande roll för tygets slutresultat.

Oxfordvävda tyger är ett bra exempel på detta, där ett lägre garntal bidrar till dess karaktäristiska grövre känsla. Om du är osäker så är vår rekommendation att låta din personliga preferens ha företräde mot det specifika tygets tillverkningsinformation.

Shirtonomys ambition är alltid att endast erbjuda tygkvaliteter med den bästa kombinationen av känsla, hållbarhet och prisvärdhet - så att du som kund alltid blir helt nöjd.

Enkeltvinnat eller dubbeltvinnat?

Ett garn är vanligtvis enkeltvinnat eller dubbeltvinnat. Dubbeltvinnade garner, även benämnda "two ply" eller "two fold", skapas genom att tvinna ihop två garn med varandra för att på så sätt skapa ett nytt garn som sedan används i vävprocessen.

Det dubbeltvinnade garnet kan appliceras i antingen varp (det garn som löper längst med tyget) eller väft (det garn som löper tvärs över tyget), eller bådadera. Tyger vävda av dubbeltvinnade garn har ofta en mjukare känsla, högre lyster och reducerar skrynkelkänsligheten.

Under varje tygs respektive informationssida anges garnets tvinning efter garnets tjocklek. 50/1 innebär alltså ett enkeltvinnat garn av garnkvalitet 50 medan 120/2 således indikerar ett dubbeltvinnat garn av garnkvalitet 120. I de fall där två olika garntal anges så beror detta på att tyget vävts med olika kvalitet i tygets varp respektive väft.

Har du några frågor gällande val av tyg, val av design eller hur du ska ange dina mått? Tveka inte att höra av dig till oss så hjälper vi till att reda ut eventuella oklarheter innan du lägger din beställning. Vi svarar så snabbt vi kan och vår utgångspunkt är alltid att det mesta går att lösa!