Kragmodell

Cutaway

Kragen har fått sitt namn av dess snibbar som är skurna ifrån varandra, vilket ger ett elegant och smakfullt intryck. Det lagom tilltagna avståndet mellan kragsnibbarna gör Cutaway-modellen till en av de mest mångsidiga. Den passar lika bra till kostym som på fritiden, lika bra med smal som bred slipsknut.

Specifikationer: Kraghöjd bakkant 4,0 cm; snibbarnas längd 6,7 cm; spread mellan snibbspetsar 11,5 cm. Medelstyvt mellaninlägg.

Full Spread

Dess tilltagna spreadskärning ger denna kragmodell ett påtagligt formellt och elegant intryck, vilket gör att den bör kombineras med slips och kavaj. Till Full Spread-kragen fungerar såväl bred som smal slipsknut, dock bör inte slipsmodellen vara alltför smal. Är du ute efter en kragmodell med ett bredare användningsregister föreslår vi istället Cutaway.

Specifikationer: Kraghöjd bakkant 4,0 cm; snibbarnas längd 8,0 cm; spread mellan snibbspetsar 13,5 cm. Medelstyvt mellaninlägg.

Turndown

Turndown utmärker sig genom sina relativt långa och nedåtpekande kragsnibbar, en tydlig kontrast mot kragmodeller med spread-skärning som varit det dominerande valet för businesskjortor de senaste decenniet. Turndown har ett tilltaget gap mellan snibbarna som lämnar utrymme åt en välknuten four in hand. Kragens mellanlägg är medelstyra vilket ger ett mer avslappnat intryck. Vi rekommenderar starkt att denna krage bärs med slips, helst utan kraglattor så att kragsnipparna under dagen får en mjuk rullning.

Specifikationer: Kraghöjd bakkant 4,2 cm; snibbarnas längd 9,3 cm; spread mellan snibbspetsar 12,5 cm. Medelstyvt mellaninlägg.

Tudor

Har likt Full Spread-kragen en tilltaget öppen skärning, men med kragsnibbar vilka är skurna utefter halsen i en ännu snävare vinkel. På grund av sin tilltagna spreadskärning förespråkar vi Tudor-kragen kombinerad med slips och kavaj. Passar till såväl bred som smal slipsknut, dock bör inte slipsmodellen vara alltför smal. Tänk på att dra åt slipsknuten ordentligt för att undvika att exponera för mycket att slipsens halssnara.

Specifikationer: Kraghöjd bakkant 4,0 cm; snibbarnas längd 8,5 cm; spread mellan snibbspetsar 16,5 cm. Medelstyvt mellaninlägg.

Club

Har sitt ursprung bland engelska internatskoleelever men är idag kanske mest populär bland preppymodets ambassadörer. Clubkragen är ett snyggt alternativ för den som vill bryta av mot mer konventionella kragmodeller, utan att för den delen riskera att uppfattas som effektsökande. Vi föredrar den i ljusa enfärgade, alternativt smalrandiga, tyger. Därtill bärs den med fördel tillsammans med en smalt knuten slips.

Specifikationer: Kraghöjd bakkant 4,0 cm; snibbarnas längd 7,0 cm; spread mellan snibbspetsar 11,0 cm. Medelstyvt mellaninlägg. Levereras utan kraglattor.

Sport Button-Down

En sportig och något nedtonad variant av button down-kragen. Kragens avslappnade framtoning gör att den passar ypperligt som val till alla varianter av casualskjortor. Denna krage i kombination med oxfordtyg är en synnerligen lyckad kombination. Lägg till en rep tie och du blir garanterat antagen till Yale. Om du bär slips till denna krage så skall knuten vara av smalare variant (typ four in hand) för att uppnå harmoni med kragens snibbar. Tänk på att du aldrig bör bära button down-krage vid de allra mest formella tillställningarna så som bröllop eller begravning. OBS: Denna krage har även en lite knapp i nacken som hjälper till att hålla kragens nackveck på plats.

Specifikationer: Kraghöjd bakkant 4,0 cm; snibbarnas längd 6,5 cm; spread mellan snibbspetsar 7,0 cm. Mjukt mellaninlägg. Levereras utan kraglattor.

Formal Button-Down

Button down-krage av mer klassiskt snitt. Kragen är lika hemtam i styrelserumet på en amerikansk investmentbank som med en dubbel espresso på en uteservering i Florence. De långa snibbar i kombination med avståndet mellan knapparna skapar en påtaglig "soft roll". Kragens tilltagna proportion gör att den gör sig bäst med slips och kavaj. Om du bär slips till denna krage så skall knuten vara av smalare variant (typ four in hand) för att uppnå harmoni med kragens snibbar. Om du är ute efter en mer casualbetonad krage bör du istället överväga Sport Button Down. Tänk på att du aldrig bör bära button down-krage vid de allra mest formella tillställningarna så som bröllop eller begravning.

Specifikationer: Kraghöjd bakkant 4,2 cm; snibbarnas längd 9,3 cm; spread mellan snibbspetsar 9,0 cm. Medelstyvt mellaninlägg. Levereras utan kraglattor.

Draper

Draper-kragens nedåtpekande och något kortare kragsnibbar ger ett avskalat sofistikerade intryck som för tankarna till tidigt 60-tal. Dess minimalistiska touch har gjort den uppskattad hos såväl kreativt verksamma som hos nostalgiska tjänstemän som saknar den tid då drinkvagn och askkopp var givna attribut på kontoret. Passar bra såväl med som utan slips. Draper-kragens något nedskalade proportioner gör att slipsbäraren endast bör överväga smalare slipsmodeller.

Specifikationer: Kraghöjd bakkant 3,6 cm; snibbarnas längd 5,7 cm; spread mellan snibbspetsar 6,5 cm. Medelstyvt mellaninlägg.

High Spread

Baserad på samma skärning som Full Spread, men med en högre kraghöjd och längre kragsnibbar. High Spread ger ett påtagligt formellt och elegant intryck, vilket gör att den alltid bör kombineras med slips och kavaj. Eftersom denna kragmodell är tilltagen i sin skärning och höjd passar den bäst med slips i normal bredd (undvik att kombinera den med för smal slips). Är du ute efter en kragmodell med ett bredare användningsregister föreslår vi istället Cutaway.

Specifikationer: Kraghöjd bakkant 5,1 cm; snibbarnas längd 9,7 cm; spread mellan snibbspetsar 15,6 cm. Medelstyvt mellaninlägg.

Kontrasttyg krage

Shirtonomys skjortor har alltid som standard att kragen sys i samma tyg som resten av skjortan. För den som så önskar erbjuds även helvit krage (där kragens in- och utsida ersätts med vitt tyg) eller kontrasttyg på kragens insida. Om valet faller på helvit krage så sys denna i ett vitt kragtyg som matchar skjorttygets kvalitet och struktur. Eventuellt val av kontrasttyg till manschett görs separat tillsammans med dina övriga val för manschett.

Har du några frågor gällande val av tyg, val av design eller hur du ska ange dina mått? Tveka inte att höra av dig till oss så hjälper vi till att reda ut eventuella oklarheter innan du lägger din beställning. Vi svarar så snabbt vi kan och vår utgångspunkt är alltid att det mesta går att lösa!